Trots op RotjeKoor

Trots op RotjeKoor

Onze eerste editie van Rotjekoor is alweer voorbij. Maanden hebben we er na toe gewerkt, heel wat vergaderd en nu ligt het alweer achter ons. Een fantastische herinnering en ervaring. Dit had ik in ieder geval voor geen goud willen missen.

Wat een geweldige belevenis was het en wat bruiste onze stad van de muziek. Zoveel verschillende soorten koren. Van de ene locatie naar de andere lopend, hoorde je overal koren zingen en kon je je onderdompelen in de muziek. Ook viel mij op wat voor geweldige relaxte sfeer er op 15 juni in de hele stad hing. Wij hebben dit natuurlijk alleen kunnen realiseren dankzij de medewerking van alle koren, alle locaties, onze vele vrijwilligers en alle andere medewerkers die die dag actief waren. Eén voor één was iedereen zeer enthousiast om van deze dag  een groot feest te maken.

Toen ik de eerste plannen over RotjeKoor hoorde, dacht ik ‘daar wil ik bij zijn’. En doordat ik vroeger bij de popgroep O Jee heb gezongen, kende ik Ingrid, de grote motor achter het geheel.  Zij heeft zoveel goede ideeën en zoveel energie; daar word je zelf enthousiast van. Zelf zó enthousiast dat ik hier ook deel van uit wil maken en nu heb ik het virus “Rotjekoor” te pakken.  Alhoewel ik ondertussen naar één van de zuidelijkste puntjes van Nederland ben verhuisd en dus ruim 200 km verderop woon, wil en blijf ik gewoon meedenken en rijd daardoor soms wat extra kilometers door Nederland om toch betrokken te blijven.

Want dit blijft en kan natuurlijk niet bij één editie Rotjekoor blijven.  En ja, het 2de festival  op 20 juni 2020 wil ik natuurlijk ook niet missen. Ik heb in ieder geval de smaak te pakken. Ook door de vele enthousiaste reacties die we hebben ontvangen. Rotterdam is mijn geboortestad en ik ben er best trots op dat Rotterdam er een nieuw festival bij heeft.

Edith Bouwmeester

Vrijwilligers gezocht …

Vrijwilligers gezocht …

Acht jaar geleden verliet mijn dochter de basisschool. Ingrid kende ik tot dan toe alleen als de moeder van het vriendinnetje van mijn dochter. Ik leerde haar beter kennen toen ik samen met haar en een aantal andere moeders een grandioos afscheidsfeest organiseerden voor groep 8. Ik dacht dat ik een aardige regelnicht was, maar moest in Ingrid mijn meerdere erkennen… 

Zeven jaar later – we kennen elkaar inmiddels nog beter uit het korencircuit – benadert ze mij met de vraag of me in wil zetten om een Rotterdams Korenfestival van de grond te krijgen. Ik aarzel geen moment. Met haar ervaring, talent en organisatiekracht moet dat lukken! Ze blijkt ook een meester in het bij elkaar halen van goede mensen met aanvullende kwaliteiten. En zo komt het dat ik nu al ruim een jaar met een geweldige ploeg hard werk aan RotjeKoor.

Natuurlijk zing ik zelf ook. Voor vrouwenkoor Mixed Voices organiseer ik alle optredens. Heb al in menige stad aan korenfestivals meegedaan en verheug me er enorm op dit jaar in eigen stad te mogen zingen. Meewerken aan RotjeKoor is een inspirerende uitdaging. Geweldig om te zien hoe enthousiast allerlei partners in de stad reageren op ons initiatief.

Vrijwilligers gezocht!
Over paar weken is het zo ver. Maar: we kunnen het op 15 juni niet alleen! We zijn hard op zoek naar vrijwilligers. Elk van de ruim 25 (!) podia moet een eigen ‘Podiumbaas’ hebben. Een vrijwilliger die de koren ontvangt, aankondigt en aanspreekpunt is voor ons als organisatie. Lijkt je dat leuk? Geef dan je naam, mailadres en 06-nummer door via vrijwilligers@rotjekoor.nl.

Ja maar…. Ik durf niet te presenteren. Geen probleem! Vermeld dit dan in je mail, dan word je geen Podiumbaas maar verzinnen we ander vrijwilligerswerk voor je; handen genoeg nodig! Alle vrijwilligers worden voor het festival gebriefd.

Ja maar… mijn koor doet mee aan RotjeKoor, dan kan ik toch geen Podiumbaas zijn? Jawel! We zorgen dan voor vervanging op de momenten dat je zelf moet zingen. Geef dit ook even aan in je aanmelding.

Zie ik je 15 juni?!

Barbera van Rossum

A dream comes true ..

A dream comes true ..

De wens om een korenfestival te organiseren spookte al een tijdje door mijn hoofd. Zeg maar gerust jaren. De motor van zo’n evenement te zijn, waar honderden zangers genieten van hun moment(s) of fame, leek mij zo leuk. In 2012 besloot ik mijn wens te gaan realiseren, beginnend met een benefiet korenfestival. Gelukkig kon ik mijn popkoor (O Jee) enthousiasmeren voor het idee en ontstond Voices4life. Het altijd gezellige festival vindt nog steeds elk jaar plaats en met veel succes.

In 2016 begon het te kriebelen, ik wilde meer koren, groter. Het toeval wilde dat Middelburg Volkoren een coördinator voor de zondag zocht. Tja, Middelburg, niet echt naast de Rotterdamse deur. Toch maar in oriënterend gesprek met de toenmalige voorzitter en ja hoor, inmiddels draai ik dus voor de 4e keer mee in die malle molen. Het eerste jaar achter mijn man aan op de fiets. Wim komt er vandaan dus kende de weg, terwijl ik – toch al geen richtingsgevoel – geen idee had waar alle locaties lagen. Vier jaar later scheur ik door de straten van het centrum van Middelburg alsof ik er dagelijks kom. En mijn man wordt ook dankbaar ingezet door de organisatie. Een enorm leuk korenfestival ook, als je er nog nooit geweest bent, rij dan het eerste weekend van juni gewoon even richting de Zeeuwse hoofdstad.

Twee korenfestivals, je zou toch zeggen dat je dan wel tevreden bent…. Nee, natuurlijk niet! Want Rotterdam is een culturele stad. Rotterdam kent vele muzikale evenementen. Maar Rotterdam had nog geen groot korenfestival!  MIJN stad had dat nog niet, echt dat kon NIET! Al babbelend met enkele koorvrienden ging de bal rollen: werkgroep, projectplan, evenementenaanvraag, vergunningaanvraag, locaties zoeken, koren uitnodigen ….. Het proces is ontzettend gaaf om mee te maken, ook al kost het vaak heel veel vrije tijd. Naast het werk, gezin, 2 koren (natuurlijk zing ik zelf ook),  en o ja…..die 2 andere festivals. En natuurlijk gaat niet alles over rozen, hier en daar lopen we echt wel tegen een tegenvaller aan. Dan is het even alle hens aan dek en rennen en vliegen we alle kanten op om de hindernissen te overwinnen. We zijn er nog niet, er moet nog heel veel gebeuren. Maar het gaat er van komen! Op 15 juni is mijn geweldige stad het epicentrum van ruim 100  koren die op meer dan 25 locaties stralen tijdens het meeste gerse korenfestival van Rotterdam e.o. : RotjeKoor !

A dream comes true …

Ingrid

Trouwens die foto van mij…zo ga ik uiteraard niet dagelijks door het leven. Deze is genomen tijdens een medley van Hair tijdens Voices4life 2019. 

Two down, one to go. (Een kijkje achter de schermen)

Two down, one to go. (Een kijkje achter de schermen)

Soms voelt het als een overdosis aan korenfestivals, in april startten we met Voices4Life in het Isala theater in Capelle aan den IJssel, dan op naar MiddelburgVolkoren en de apotheose moet RotjeKoor worden. Voor de eerste keer in Rotterdam. Nou, dat hebben we geweten. Een ware zoektocht naar alle wegen die je moet bewandelen, alle personen die een rol spelen, alle regels om de vergunningen rond te krijgen en waar halen we al dat geld vandaan?

Voices4Life heeft een stabiele basis, het wordt bijna routine, Middelburg heeft wat vernieuwingen in de werkgroep, maar genoeg knowhow bij de routiniers voor een geslaagde versie 21. Spieken bij andere festivals zoals Korenlint in Haarlem, De Fendert Zingt in Zevenbergen, Middelburg, Paradiso in Amsterdam, Tilburg, Gorkum, Hoogvliet, Alphens Korenfestival, hoe doen zij het?

Je moet keuzes maken, soms lastige, het enthousiasme bij vrijwel iedereen is aanstekelijk en stimuleert telkens weer. Maar ook teleurstelling over mislukkingen, regelgeving (die best begrijpelijk is, maar ooh …), afwijzingen, deadlines enz. Al een paar keer gehoord dat dit de reden is dat enkele projecten/festivals vroegtijdig de handdoek in de ring gooiden en geen uitvoering heeft plaatsgevonden. Gelukkig hebben we een stelletje positivo’s, met dikke huid, volhardend tot op het bot en vooral kundig op hun gebied.

En thuis? Nou, heel eerlijk, ik zal blij zijn als het 16 juni is, Ingrid en ik zitten aan dezelfde tafel, ieder achter z’n laptop, soms een paar kreten over en weer, soms iets minder voeglijke taal als er iets mis gaat (ongeveer 5 keer per uur). Ingrid is onstuitbaar in haar streven tot perfectie en het alle koren, met al hun wensen, naar hun zin te maken. Het is en blijft een festival, alle koren krijgen zoveel mogelijk wat ze vragen, maar er is ook een grens.

RotjeKoor versie 1: deze week 2 avonden om onze vrijwilligers en podiumbazen te instrueren, nog 1 week om de puntjes op de i te zetten, gisteren 5 uur vergaderd in Hellevoetsluis, best nog veel te doen.

Maar wat is het leuk en inspirerend om met deze club mensen dit te organiseren. En als ik de reacties lees op FB van onze koren, dan kan zelfs het weer geen geslaagde dag in de weg staan. Als je mij met m’n pet ziet, schreeuw HALLO WIM. Ik zie jullie 15 juni!

Wim van Dis